Fakta om RJ85


Sveriges mesta självbyggarbåt!
Båten är ritad av Rolf Jakobsson, därav namnet RJ. Det finns drygt 500 båtar i Sverige och ett antal i Danmark, de flesta båtarna byggdes mellan 1973 och 1976. Som Sveriges mesta självbyggarbåt har båten blivit den mest personliga ifråga om utrustning. RJ 85-an är också den båt som finns i flest antal färger.

Säkerhet
Båten är långkölad. Den främre delen av kölen som är av bly sitter fast med tre kraftiga bultar i hela 22 mm plast. Bly är en mjuk metall som tar upp stöten vid en eventuell grundstötning så att risken för skador på plastskrovet minskar. Jämför med vad som händer med en järnköl och en fenköls infästning vid grundstötning. Modernare båtar har också betydligt tunnare skrov än en RJ. Säkerheten i denna konstruktion tillsammans med det ringa djupgåendet gör att du vågar utforska Stockholms yttre skärgårdar, seglandes.

Den relativt stora tyngden och de låga friborden gör att båten är hanterbar även om vinden vänder under natten och du måste byta natthamn. En båt med höga skrovsidor utgör ett stort vindfång. Med en aktersnurra som du kan vrida 360 grader kan du hålla upp båten mot vinden när du drar dig ut från land och du kan vända båten i en trång vik på en femöring. Med alla funktioner neddragna till sittbrunnen seglar du enkelt båten själv. Du kan till och med reva från sittbrunnen.

Segling
Ett SRS-tal på 1.057 visar på fina fartegenskaper. Många båtägare har en gång börjat segla i en RJ. Inte helt sällan liknas RJ-n av dessa vid en sportbil och den nya större båten vid en buss. RJ-n ger liknande seglingskänsla som en jolle men har större bekvämlighet liknande betydligt större båtar. I RJ-n känner du fortfarande att du seglar. Båten är fortfarande så känslig så att du känner i båten när vinden ändras. På större båtar delar du upp sysslorna, t ex. arbetet med backstag. I en RJ kan du klara allt själv. Genom båtens och seglens hanterbara storlek kan du med lite rutin och god planering t.o.m. segla spinnaker själv.

Priset på RJ´n ligger mellan 30 000 - 65.000:- beroende på skick och utrustning.

RJ85-förbundet ger Dig information och råd
Förbundet ger ut en tidning några gånger per år. I tidningen skriver styrelsen och medlemmar om tips, idéer, egna lösningar och reseberättelser. Förbundet arrangerar en tävling i egen regi under augusti som heter "Kräftköret". Vi kappseglar en naturbana och meningen är att även den ovane skall kunna vara med och segla sin båt. Förbundet rekommenderar även ett antal andra kappseglingar som passar RJ´n och några av dessa ingår i "RJ-Cupen". Vinnaren av cupen koras med ett pris varje år.
Fakta
Längd8,55 m
Bredd2,05 m
Djup1,26 m
Deplacement2 150 kg
Blyköl1 230 kg
Storsegel16,4 kvm
Fock9,8 kvm
Maxgenua20 kvm
Spinnaker50 kvm
Srs-tal1.057

Klassregler
Vill du veta vilka regler som gäller för RJ85:an i tävlingar finns dessa att läsa i PDF-format. Tryck på länken nedan så öppnas dokumentet (100Kb) i ett nytt fönster.

KlassreglerRJ85.pdf

Bilder
Om du vill se bilder på båten finns ett stort antal i båtregistret där medlemmarnas båtar finns upplagda.