S 301 TillbakaHjälp!
Ändra!

Land: Sverige
Namn: Anna Lindgren
Ort: Västra Frölunda
Medlem i RJ-förbundet?
Epostadress: anna[snabela]gote.org
Segelnummer: 301
Båtens namn: Ester
Båtens byggår: 1974
Färg: vit
Sommarhamn: -
Ny roderkonstruktion?
Byggt båten själv?
Registreringsdatum: 2008-11-02
Senast ändrad: 2014-04-13

2014-04-13:
Idag fick Ester nya ägare. Då familjen vuxit sig större under de senaste åren blev Ester lite liten och vi bestämde oss för att sälja. Efter en annons här på rj85.se har hon nu fått nya ägare med hemmahamn i Sönderborg i södra Danmark. De nya ägarna är två unga tyska studenter som letade efter just en RJ så det känns som att Ester kommit i bra händer och har många fina äventyr framför sig. Jag låter vår registrering ligga kvar tills redaktionen på rj85.se anser att den bör tas bort. Kanske är det av framtida intresse för någon vad som gjorts när med båten.


Ester inköptes på Björkö i Juli 2008.
Ester har en liten BMW D7 som går fint men trots detta gör hon endast 3 knop för maskin och motorn stannar lätt när man lägger i växeln. Problemet ligger i propellern och vi kommer skriva mer om hur vi löser detta på vår hemsida när vi väl får igång den. Under senhösten saltades detta av kraftig påväxt som gjorde att propellern helt enkelt slutade fungera.
Det är en hel del annat smått och gott som behöver fixas till på Ester också och vi hoppas kunna dela med oss av våra erfarenheter även vad gäller detta.
Länk till hemsidan kommer inom kort.

Någon hemsida blev aldrig av men en hel del har ordnats och fixats sedan 2008.
Propellern bytte vi ut mot en 2-bladig folding 13*9 h för 25mm axelmontage. Med lite trimning av tomgång etc har nu fått motorn att fungera riktigt fint. Vi har fortfarande en del vibrationsproblem men gör ca 5 knop för maskin (utan tulpaner). Beväxningen har varit ett gigantiskt problem för oss de senaste åren och nu har vi tröttnat och helt enkelt tagit bort anoden.
Övriga små projekt har varit: nya dynor, egenhändigt konstruerat sittbrunnskapell, installation av kyl och solpanel, vattenblåsa samt en liten portaporti, nya fönster, montage av pulpit/pushpit och mantåg, blästring och ny epoxibehandling. För expoxibehandlingen använde vi biltemas produkter och var väldigt nöjda med dem. De kostar ju bara en bråkdel av motsvarande i en båtbutik så det var värt att prova. Båtgrannen som också har en RJ gjorde samma och även han var nöjd med resultatet. En fördel är att deras produkter var specade mot användning vid lägre temperatur än konkurrenternas.

Klicka på bilden för att se bilderna i stort format!


Propellern vid vinterupptagning... inte konstigt att båten inte gjorde någon fart alls för maskin...
Ester vid bryggan på Björkö starx efter köpet