Från det ögonblick då Rolf Jacobsson presenterade den första ritningen 1969, har RJ 85 varit mer än bara en båt – den har blivit ett levande kapitel i svensk sjöhistoria och en kärleksförklaring till självbyggarkulturen. Med över 500 exemplar seglande i våra vatten, och några även i Danmark, står RJ 85 som en ikon för personligt båtbygge, innovation och sjölivets glädje.

Historien Bakom Mästerverket

RJ 85:s resa började i de historiska lokalerna av det nedlagda pappersbruket Tollare Bruk i Saltsjö-Boo, där de flesta exemplaren skapades. Detta var en tid då självbyggarkulturen inte bara var möjlig, utan blomstrade, tack vare tillgängliga formar från Rolf Jacobsson själv. Med en spridning som sträckte sig till Göteborg och även över sundet till Danmark, är varje RJ85 ett bevis på den svenska drömmen om frihet på de sju haven.

En Båt, Oändliga Möjligheter

RJ 85 erbjuder en unik segelupplevelse, inspirerad av de klassiska linjerna hos skärgårdskryssare och mälarbåtar, anpassad för den moderna seglaren. Med möjligheten att välja mellan inombordsmotor och utombordsmotor, blir varje båt en personlig reflektion av sin ägares drömmar och ambitioner. Detta är en båt som inte bara tar dig över vatten, utan även genom en resa av kreativt skapande och personlig utveckling.

Gå Med i Gemenskapen

När du besöker vår hemsida, tar du inte bara ett steg mot att äga en bit av svensk sjöfartshistoria, du blir även en del av en växande gemenskap. Här finner du allt från djupgående tekniska specifikationer och bygginstruktioner till inspirerande berättelser från andra RJ 85-ägare. Vår community är en plats för utbyte av idéer, erfarenheter och kanske till och med att hitta nya seglingskompisar.

Ditt Äventyr Börjar Här

Oavsett om du är en erfaren seglare som söker ett nytt projekt, eller en nybörjare med en dröm om att skapa något med dina egna händer, är RJ 85 den perfekta startpunkten. Vi står redo att guida dig genom varje steg på din resa, från val av material till jungfruseglingen.

Vi på rj85.se är mer än bara en hemsida; vi är en portal till en värld där havet möter himlen, och drömmar blir verklighet. Välkommen att utforska, inspireras och skapa.